donderdag 8 september 2011

Een goede sfeer tijdens de draaiperiode (John Jonkers, Productieleider)


Alle crew- en castleden zullen gaan voor een fijne, professionele (en/of vriendschappelijke) draaiperiode. Toch liggen er voetangels en klemmen op het pad. Het Herautteam in Schotland bestond uit 16 personen die bijna dag en nacht met elkaar te maken hadden. Lange draaidagen onder vaak lastige (weers)omstandigheden, weinig tot geen tijd voor jezelf, een vol en strak draaischema en accommodaties waar je veelal op elkaars lip zat. Een goed recept om het met elkaar aan de stok te krijgen.

Dat dat weinig is gebeurd tijdens onze draaiperiode komt met name door de positieve instelling van de individuele teamleden, de duidelijke communicatie, een goede catering en een coachende/helpende insteek van de productieleiding.

Veel conflictjes en irritaties komen voort uit onvoldoende kwaliteit van communicatie. Bij Heraut waren de taken al snel verdeeld: de opnameleiding gaf -direct na de avondmaaltijd- de algemene informatie over de volgende dag. De regisseuse kaartte het gedeelte af dat de acteurs betrof. Verder sprak het productieteam en de opnameleiding met de individuele hoofden de specifieke zaken van de komende draaidag door.

Een onderschat deel van studentenproducties is vaak de catering. Veelal komt dit door een krap budget waarbij kwalitatief goede maaltijden al snel sneuvelen. In de begroting van Heraut was er een royaal bedrag uitgetrokken voor de catering. Ook hadden we het geluk om een goede kok aan de haak te slaan.
Als het team rond een uur of acht behoorlijk “afgedraaid” aan tafel ging en werd getrakteerd op een goed verzorgde maaltijd zag je de energie terugkeren. Die maaltijden waren het rustmoment en het moment voor de verhalen van de dag. Ze versterkten duidelijk het teamgevoel. Bovendien zijn goede maaltijden van belang om mensen gezond en fit te houden. Niets vervelender dan een ziek teamlid.

Als de zaken goed georganiseerd zijn komt er voor de productieleider ruimte vrij om wat meer boven de productie te gaan hangen. Om -figuurlijk- even afstand te nemen om te kijken naar het functioneren van de individuele teamleden en de samenwerking binnen het team.

Bij onze productie zaten er soms mensen doorheen. Een -vaak kort- persoonlijk gesprek, een compliment of -heel praktisch- gewoon even bijspringen bleek dan al voldoende om iemand weer op de rails te krijgen.
Vroegtijdig signaleren, coachen en een helpende hand droeg bij Heraut mede mee aan een goede teamsfeer.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten