donderdag 8 september 2011

Inhoudelijke keuzes, gemaakt gedurende de draaiperiode, door onvoorziene omstandigheden (Ivo van Aart, Producer / Regie-Assistent)


In iedere draaiperiode kom je dingen tegen die je niet hebt voorzien. In het buitenland is dat echter nog extremer, door minder goede kennis over bijvoorbeeld afstanden, het weer en de mensen die er wonen.

In Schotland is tijdens het filmen van Heraut veel tijd opgegaan in de logistiek en de wisselende weersomstandigheden. In sommige gevallen hebben we keuzes moeten maken die de film hebben beïnvloed. Zo is er een moment geweest, tijdens het filmen van een lastige dialoogscène, dat het weer helemaal omsloeg. Dat dwong ons om een bepaalde scene naar een interieurlocatie te verplaatsen. Dit leverde wel weer een interessant nieuw beeld op, dus zo heeft de film -al improviserend- er een mooie nieuwe locatie bij gekregen.

In het script staat één scène beschreven die zich in de regen moet afspelen. Nu hebben we die gedraaid tijdens een van de spaarzame dagen dat het juist niet regende. Om de scène alsnog te draaien was het belangrijk om terug te gaan naar de basis van de scène: waarom moest het regenen op dat moment? Heraut heeft een scenario waarin de personages zich van buiten naar binnen verplaatsen: ze zoeken elkaar en de beschutting op. In de specifieke scène zitten twee personages in een auto om te schuilen, maar als er geen regen is kan dat niet de reden zijn waarom ze er zitten.

Op de dag van draaien bleek het extreem hard te waaien. Dit heeft regisseur Rosanne uiteindelijk gebruikt in het voordeel van de scène: de personages zoeken beschutting tegen de harde wind. Dit zal nog worden versterkt in het geluid: de fluitende wind door de kieren van de auto.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten