donderdag 8 september 2011

Production design (Gwendolyn Kaesberry, Production Designer)

Production design is een departement dat voornamelijk neerkomt op goede voorbereiding. Bijvoorbeeld het verzamelen van precies de juiste meubels die een karakter in  huis heeft staan.

In het geval van Heraut stopte de voorbereiding bij het verzamelen van de essentiële voorwerpen in het scenario en kleding. In verband met kosten en draaien in het buitenland kon er maar een zeer beperkt aantal spullen meegenomen worden. Daarnaast was er voor art geen mogelijkheid om locaties van tevoren te bezoeken en was alle voorbereiding afhankelijk van de foto’s die gemaakt waren tijdens de locatiescout. Op het moment van draaien zou het neerkomen op creativiteit, improvisatie en goed geluk.

Voorbeeld 1 – Locatie: Exterieur huis Ella (achterkant)
In het scenario stond beschreven dat er een waslijn aanwezig moest zijn met o.a. een plek voor windcatchers en een bankje. Dingen als de was, een waslijn en de windcatchers werden meegenomen uit Nederland. Eenmaal op locatie bleek de bestaande waslijn uitermate geschikt. Geen lijn van punt a naar b, maar een ruimtelijke interessante waslijn in de vorm van een vierkant,. De bank is gemaakt van op het omringende erf gevonden autobanden en een boomstam. Het resultaat is passend voor de omgeving en in dit geval niet van tevoren te bedenken. 

Voorbeeld 2 – Locatie: Interieur Ivar
De locatie moest omgetoverd worden van onbewoond huisje naar een plek waar je het gevoel krijgt dat er  iemand leeft. De redding in dit geval was absoluut de combinatie van oude meubels van de voormalige bewoners en een loods met meubels en spullen die eigendom waren van de eigenaresse van het hotel waar we verbleven. Het betekent voor het originele idée veel inleveren ter plekke (zoals bijvoorbeeld een oude lederen fauteuil die niet aanwezig was), maar het levert ook mogelijkheden op. De grote houten kasten die er stonden waren na het verwijderen van een laag schimmel de perfecte opvulling om gevreesde leegte in het interieur tegen te gaan.

Voor het setdressen












Na het setdressen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten